Menü Bezárás

Fogyásról, döntésről, hitről

A Változáshoz változtatni kell
Sehova sem vezet az elkeseredés

„Fogyni egyszerű,több kalóriát kell leadni, mint felvenni.” Ezt a mondatot könnyen, lazán ki lehet mondani egy pulpitusról, de tökéletesen tisztában vagyok azzal ,hogy a végrehajtás már korántsem ilyen egyszerű.

A lehetőségek viszonylagos korlátozottsága miatt nem vehetek itt és most minden tényezőt sorra, ami közrejátszik abban, hogy sok embernek már, már leküzdhetetlen problémát jelent a túlsúly, illetve annak megszüntetése. A vágyott vonalakat sokan elérték, másoknak nem volt, nincs sikerélménye. Gondolataimmal próbálok némi útmutatást adni az okok vonatkozásában, illetve a megoldások lehetőségeire.

A minap egy 36 éves hölgy gondjaival, bánatával találkoztam. Szégyelli magát, mert 20 kg súlyfeleslege van, és ezzel már régóta küszködik. Most szomorú. Szomorú, mert úgy érzi, hogy már nagyon sokat tett azért, hogy ez ne legyen így. Sokszor koplalt, igaz őszintén bevallja, hogy sokszor lépett egyet, egyet hátrafelé is, evett, amikor nem kellett volna. A lényeg az, hogy bármennyire is erőlködik, csak nem akar sikerülni a kilók tartós eltüntetése.

 • Úgy gondolja, hogy eleve hajlamos a hízásra, szégyelli alakját,
 • az a érzése, hogy ilyen alakkal az ágyban sem lenne vonzó.
 • A hiábavalónak látszó küzdelmet legszívesebben feladná.

DE! Az a vágya, hogy a családja is szeresse, legyen igazi párja. Sikerüljön neki is lefogyni, ne csak másokkal történjen meg ilyen. Én úgy látom, hogy nem reménytelen a hölgy helyzete. Változtatnia kell neki, ne csak vágyai legyenek, hanem határozott céljai és mellé erős hit és elszántság az út megtételéhez. Ha egyedül kevés a muníciója, keresse meg azt az embert, akivel őszinte kapcsolatot tud kialakítani, akinek hallgat tanácsaira, akitől el meri és el is fogadja a segítséget. Megfelelő támogatóval könnyebb. Ha még környezetétől is szerető légkört kap, és végig következetesen dolgozik a megoldáson, akkor a siker nem maradhat el.

Kicsit előre szaladtam gondolataimmal, de úgy gondoltam, hogy ha már a történetet elkezdtem, jobb, ha be is fejezem.

 

Mit mond a világ és neked mire van szükséged?

A világ fejlettebb részén élünk, furcsa ellentmondások között. Egyre többet költünk az elhízás elleni módszerekre, fogyasztó szerekre, mégis egyre több az elhízott ember. Az általános éhezés kora lejárt. Az árukínálat bőséges. Az emberek nagy részének az ár megfizethető, a fogyasztói társadalom reklámjai harsányan ösztönzik a vevőket költekezésre.

Ugyanakkor a reklámok másik fele pedig az ideális alak igényét igyekszik belénk sulykolni. Szinte azt sugallják, hogy a túlsúlyos ember szégyellje magát, az ilyen ember nem is teljes értékű tagja a társadalomnak. (A molettebbeknek van azért okuk a reményre: az egyik diszkont áruházlánc heti reklámújságjában rendszeresen látom, hogy női divatárut, alsóneműt kb. 1/3 arányban Plus Size méretekben, és nem nádszálvékony modellekkel mutatják be.) Az ideális forma túlhangsúlyozása sok embernek rombolja az életérzését, hatásukra evészavarok, tudati problémák jelentkezhetnek. Az érintettek kialakítanak önmagukról egy nem valósághű képet.

 

A döntés alapja az legyen, hogy neked mi a jó. Nem másoknak kell megfelelni.

Akik testsúlycsökkenést szeretnének elérni (és ha eddig nem tették volna), az egészséges középút felé kellene elmozdulniuk, ahhoz, hogy tartós eredményt érjenek el. Hasznos kombináció lehet: kevesebbet, de egészségesebben étkezni, többet mozogni és elégséges mennyiségű folyadékot fogyasztani.

Ez sokaknak kényelmetlen, ezért aztán költséges, hotelekben szervezett bentlakásos programokba, csillogó-villogó fittness termek tréningjeibe vásárolják be magukat, vagy éppen drága zsírleszívó és alakformáló műtéteket végeztetnek el. (Persze itt azokról van szó, akik megengedhetik ezt maguknak.) A pénz teszi lehetővé, hogy ezekkel a programokkal mintegy felmentést adjanak maguknak: „Lám – lám, én mindent megtettem”.

Azt hiszem, hogy, aki az alakjára és a kilóira több figyelmet akar fordítani, annak a legszerencsésebb, ha megtudja, hogy mik az emberi test szükségletei, és hogy ezek a szükségletek az ő esetében milyen mértékben biztosítottak. Célszerű tudni, hogy számára mi egészséges és mi előnytelen.

Az ételek, amelyeket fogyasztunk, számos életfunkciót befolyásolnak és a test egészére hatással lehetnek. Jó tudni az ételek tulajdonságait. Mi van káros hatással a vércukor szintre, mi az alacsony vagy magas glikémiás index, hogyan hatnak a különböző típusú zsírok a szervezetre, a szervezet működésére, miért jobb a fehér liszt helyett a teljes kiőrlésű liszt és még hosszasan sorolhatnám, amit jó lenne ismerni az érintetteknek.

 

Elhízás és gének

Nem jó géneket örököltem
Nem jó géneket örököltem

Észak-Amerikában végzett tudományos kutatások során megállapították, hogy a gének (amiket mindenki elődjeitől örököl) között több olyan is van, amelyik kihat az étkezési szokásainkra, és felelőse a túlsúly kialakulásának. Az sem közömbös tényező, hogy ugyanazok a génjeink, mint elődeinknek, viszont az idő múlásával együtt életmódunkban és környezetünkben nagy változások történtek. Mást ne mondjak, megváltoztak mozgási szokásaink, egészen más lett élelmiszereink tápanyag tartalmának értéke, stb.

Ebben a megváltozott világban a gének könnyebben fejtik ki hatásukat. Ez nem azt jelenti, hogy feltartott kézzel meg kell adnunk magunkat valamiféle végzetes erőnek. Az irányt magunknak kell meghatározni, az irányítást pedig keményen kell kézben tartani. Önmagunkért, döntéseinkért nekünk kell viselni a felelősséget.

 

Itt van 11 titok, ami segíthet a döntésben

 • A túlsúly és egészség kérdése nem választható el egymástól. Inkább az egészségre költs, mint a betegségre!
 • Az alkatok különbözőek, ne másokhoz hasonlítsd magadat!
 • Az étel nem jutalom!
 • Ne arról beszélj, hogy mit nem ehetsz, hanem arról, hogy mi a jó abban, amit fogyaszthatsz!
 • Ne adj felmentést magadnak; ne mondd, hogy alig eszem, mégis hízok!
 • Ne hivatkozz arra, hogy naponta csak kétszer eszem – az nagyon egészségtelen!
 • A cukorpótlók, az édesítőszerek sem fogyaszthatók korlát nélkül, ne csapd be magadat!
 • Ne foglalkozz azokkal, akik maradásra biztatnak! („Jó vagy így is” – súgják a füledbe.)
 • Ne hallgass meg és főleg ne higgy el mindent!
 • A döntést magadnak hozd és ne másoknak akarj megfelelni!
 • Csodaszerek nincsenek!

A fogyás és az emberi elme

Amikor az áhított fogyás bekövetkezik, az nem csak a kilók számának kedvező változását jelenti. Az ember lelkében is változások következnek be. Másképpen látjuk a környezetünket, és rövid időn belül észrevesszük, hogy a környezetünk is máshogy tekint ránk. A régi farmert le kell vetni és bátran elő kell állni az új öltözékünkben.

Legyünk bátrak, nyitottak az újdonságokra. Ezért is előnyös, ha a változás a súlyban, alakban fokozatosan következik be. Meg kell szabadulni azoktól a kedvezőtlen hatásoktól is, amelyek eddig szinte ösztönöztek bennünket az evésre. A stressztől, a viszonzatlan szerelemtől, az elhúzódó gyásztól a kicsinységed tudatától szabadulj meg!

És azt is hidd végre már el, hogy az édesség nem a stressz ellenszere!

Bármely módszer mellett is teszed le a voksot a túlsúly tartós megszüntetésének elhatározása után, a kiindulási alap mindenképpen az egyéni sajátosságok feltérképezése és azok figyelembevétele legyen. Hibás döntés, ha a barátnődnél jól bevált programot minden körültekintés nélkül, egy az egyben le akarod másolni. Az ideális testsúlyra törekvés mellett a korábbi túlsúlyos állapottól esetleg kialakult egészségromlásra is oda kell figyelni, párhuzamosan az ilyen gondok felszámolását is tűzd ki célul, valósítsd meg.

A Reg-Enor ebből a szempontból is a lehetséges egyik legjobb megoldás. A kúra során először sok kellemetlen tünet, megbetegedés kiváló okát (a Candida gombát) támadja, számolja fel a készítmény. Egészséges folyamatok kezdődnek, erősödik az immunrendszer, javul az anyagcsere, bekövetkezhet az általános egészségi állapot várt javulása. A javulás megkezdődésével párhuzamosan a kilók is kezdenek eltűnni, ez folytatódik egészen az egyensúlyi helyzet beállásáig.

A Reg-Enor a testnek, a materiális oldalnak rendbetételét segíti, a megfelelő szellemi és lelki háttérről már neked kell gondoskodnod!

Eredmény kellő határozottsággal és hittel

Győzni akarok
Győzni akarok

Úgy gondolom, hogy sokaknak nem mondok újat azzal, hogy a gondolataink teremtő erővel bírnak. Ha pedig ezt tudjuk, figyeljünk oda jobban, hogy agyunkat és szívünket, lelkünket is tudatosan használjuk.

Kialakult egy kellemetlen állapot, túlsúlyos vagy, megnőttek a méreteid. Ez sajnos nem most kezdődött, és nem egy nap alatt történt. Nem szándékosan érted el, hogy mérleg mutatója többet mutat. A számok jóval nagyobbak, mint szeretnéd, nagyon unod már és bosszant. Nem jól érzed magadat a bőrödben, elégedetlen vagy. Azt már jórészt tudod, hogy mit szeretnél, de azt még nem, hogy hogyan láss hozzá, mit kellene tenni?

A kiinduló pont: elég volt! Ennek véget kell vetni! Nem kevés vívódás után az elhatározás megszületett. Elkezdem! Megcsinálom! Befejezem! Fogyni fogok, mégpedig annyit, amennyit én akarok! Ezt a pár szót többször, vagy még többször is elmondhatod. Mondd el, az sem fog megártani, ha ezt ráadásul fennhangon teszed (csak ne a zsúfolt autóbuszon kezdd gyakorolni)! Ez a megfelelő hozzáállás, ez a jó döntés!

 

Nagyon fontos, hogy legyen erős, kitartó hit a fogyásban

Ahhoz, hogy bárki is meg tudja valósítani az álmát, az elhatározás kevés. Mint az úszómedence víz nélkül, körülbelül annyit ér a legjobb döntés, ha nincs mellette a hit. Az erős hit az, ami arról szól, hogy amit elhatároztál, azt minden körülmények között megvalósul, az meg fog történni! Ezt a hitet kell magadban elültetni, izmossá fejleszteni és a beteljesülésig megőrizni. A hitmunka addig folytatandó, amíg az elért megfelelő állapot nem állandósul.

A fölösleges súly leadása nem fog menni az egyik pillanatról a másikra. Tovább tarthat, mint amire számítottál. Sokan ilyenkor úgy gondolják, hogy már nem is jön a hőn óhajtott fogyás. Elcsüggednek és feladják. Aztán, mert feladták, valóban nem lesz látható a régóta várt karcsúság. Ezért is fontos az erős, kitartó hit a fogyásban, a túlsúly tartós megszüntetéséhez.

Ez az erős hit ad lehetőséget arra, hogy lássad magadat olyannak, amilyen alakot a lelki szemeid előtt elképzeltél magadnak. Lásd magadat szenvedés nélkül, vidáman, mosolygósan! „Érezd” a valóságot! Ha ezeket megfogadod, az azt fogja eredményezni, hogy meg tudod, és meg is fogod cselekedni mindazt, ami a fizikai valóságban is elhozza a várt súlycsökkenést. A vágyaid megvalósulnak!

Még egy gondolat erejéig visszatérek ennek a bekezdésnek az első mondatára. Amit kimondasz, az mindig a hitedet és ne a kételyeidet tükrözze. Valószínűleg már hallottál róla, hogy a kimondott szavaid fognak valóságba jönni. Az áhított testsúly elérése felé vezető út általában kisebb sikerekkel kezdődik (sokszor úgy tűnhet, hogy nehezen indul, de ne torpanj meg). Ezeket a kisebb sikereket is oszd meg a hozzád közelállókkal. Meglátod, hogy akik szeretnek, a kis eredménynek is együtt örülnek veled. Ezekre az emberekre figyelj, ne a kétkedőkre!

Vállald a felelősséget magadért. Ha nem így teszel, semmi sem fog megváltozni. Változtatni csak te magad vagy képes. Gondolj mindig arra, hogy mi és hogyan segít célod elérésében, csak ezekről a dolgokról beszélj. Ami régen volt, ami nincs hasznodra, azt hajítsd el, ne beszélj róla, felejtsd el!

 

Óvakodj a törpétől!

Végezetül csalókról, a svindlerekről írok pár gondolatot. Teszem ezt azért, hogy talán pár kedves Olvasót sikerül megóvnom nagyobb csalódástól, anyagi veszteségtől

Hogy senkit se bántsak meg, az életnek egy egészen másik területéről hozok fel példát. Biztos, hogy te is többször olvastál, hallottál arról, hogy csalók segély kézbesítésének, nyugdíj kiegészítés átadásának, vagy éppen közműóra ellenőrzésének ürügyével becsöngetnek idős emberekhez, aztán rövid úton megszabadítják őket értékeiktől.

Hogyan történhet ez meg és ilyen gyakorisággal? Két szereplője van az ügynek. Az egyik, aki dolgozni nem szeret, sötét lelkű és rendelkezik azokkal az ismeretekkel, ami kell mások átveréséhez, a másik, aki nem olvas újságot, tájékozatlan, szeret kapni és hiszékeny. A csalók az ilyen embereket kedvelik.

A fogyás rengeteg ember vágyainak a középpontjában áll. Ezt tudják a csalók is. Jól ismerik az emberi viselkedést, reagálást, és a motivációkat is. És fel is készültek.

 • Az emberek nem mindig szeretik a felelősséget („Én megvettem, bevettem, nem változott semmi. Nem én tehetek róla, sajnos minden marad úgy, ahogy volt.”)
 • Szeretjük a kényelmet, amikor nem kell semmit tenni, nem kell mozogni, a tabletta mindent megold.
 • Az meg egyenesen szuper, hogy semmilyen macerás diétát sem kell betartani, és már négy filmsztár is lefogyott vele. „Olvastam, hogy kapszula tartalma a tűzföldi indiánok ősi varázsszere” – és bevette.
 • „A barátnőm mondta”, „a tévében láttam”, „nagyon meggyőző volt a reklám”– sokan beugranak, mert az agyukban a vészkapcsoló ki van kapcsolva, mert hajlamosak a hiszékenységre.

„A csodaszer sohasem hatástalan!

Ha nem jár pozitív hatással, akkor negatívan befolyásol”

(Dr. Lukács Liza)

 

Csodaszerek nincsenek!

Munka nélkül nincs igazi, tartós eredmény. Ami évtizedek alatt felrakódott ránk, nem fog három hét alatt eltűnni.

Csodaszer, be akarnak csapni
Csodaszer, be akarnak csapni

Ha esetleg mégis ilyen előfordulna, akkor biztos lehetsz benne, hogy az eredmény nem lesz tartós, másrészt az egészséged is rámehet egy drasztikus módszer alkalmazására. Nem szabad felülni a csillogó, villogó csúcsprofi reklámoknak, az erőszakos házalóknak, és termékbemutatóknak.

Sohase döntsél hirtelen („rendkívüli akció, csak 36 óráig érvényes”, „a főnökömtől engedélyem van, hogy a mai napon két vásárlónak adhatok 30/40/50% engedményt”, „ezek a készlet utolsó darabjai, ne maradj le!”). Tájékozódj körültekintően, mert rólad, álmaidról, egészségedről van szó. Nézd meg, kitől vásárolsz, győződj meg, mit vásárolsz, olvasd el az apró betűket is!

Gyerekkoromban gyakran hallottam, hogy nincsen olyan rakott szekér, amire még nem férne. Ha a túlsúlyodat tartósan meg akarod szüntetni, akkor az egyik legokosabb dolog, amit tehetsz, hogy tudatosan felkészülsz a súlycsökkentés folyamatára.

Loading...
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com