Menü Bezárás

Hogyan van ez? Az egészséges táplálkozás fontosságát már az ókorban is tudták, mégis egyre több az elhízott ember?

Igen tudták, de azóta sem változott semmi sem. Sőt. inkább rosszabb lett a helyzet.
egeszseges taplalkozas

Ha egészségesen táplálkoznánk, sokkal, de sokkal kisebbek lennének az egészségügy kiadásaink. De mi,Inkább fizetünk többet. Ha csak az lenne a legnagyobb gond, hogy milyen gyakran látni elhízott embereket az utcán, a szupermarketben, az sem lenne a legnagyobb gondunk.

Azt próbálom érzékeltetni veled, hogy nem a pénz, nem az esztétikum, a jó alak a legfontosabb dolog, amivel célszerű foglalkozni. Sokkal nagyobb súllyal esik latba hogy az egészségtelen étkezés következtében kialakuló jelentős túlsúly a szervezet rendeltetésszerű működését veszélyeztetheti, súlyos, egész életre szóló betegségek alakulhatnak ki hatására.

 

Az elhízás következményeként leggyakrabban kialakuló betegségek

Magas vérnyomás, erek károsodása, szívbetegség.

Cukorbetegség. Tudod, hogy ma Magyarországon kb. 750 000 a II.sz. diabetesszel diagnosztizált (és kb. félmillió nem diagnosztizált, nem kezelt) ember él? Tudod, hogy évente 3600 ember lábát amputálják? Nagyon magas a szem (30%), és idegkárosodottak (30%) száma.

Magyarországon évente, összesen  mintegy 32-33 ezren veszítik életüket daganatos betegségben, pedig a daganatok egyharmada megelőzhető lenne. A megelőzés egyik lehetősége lenne az anyagcsere zavarainak megelőzése, egészséges táplálkozással.

Egy nemrég készült kutatás adatai szerint a térdízületi porckopással és/vagy gyulladással küzdő betegek több mint a fele elhízott. Logikusan levonható következtetés: az egészségtelen táplálkozás  miatt keletkező túlsúly az izületi megbetegedések melegágya. Tévhit, hogy az artritisz gyógyítható.

Azt hiszem, hogy senki sem vonja kétségbe, hogy ha a kiinduló alapokat is feltáró statisztikát készítenének, abban óriási szám lenne az elhízás miatt elhunytak száma. Alighanem nem tévedek, amikor azt gondolom, hogy a halál okai között csak az okozat van feltüntetve, az ok legtöbbször nem szerepel.

Nem lenne jobb a betegséget megelőzni, vagy időben gyógyítani?

Jártadban, keltedben látod a rengeteg elhízott embert? Amikor valamiért elmentél a rendelőintézetbe, láttál valaha OBEZITAS szakrendelést?

(A teljes igazság kedvéért, pár helyen már van ilyen Magyarországon.)

A magyar emberek egy jó részének (- vagy talán a más országbelieknek is?) van egy érdekes szokása. Ha azt mondják nekik, hogy vigyázz, ez veszélyes, nem nagyon szeretik komolyan venni a figyelmeztetést. Aztán, ha a veszély megérkezik, nagy a baj, akkor aztán futkosnak fűhöz-fához. Olyankor már minden pénzt megadnának, hogy valahogyan kievickélhessenek a gödörből. Te ezt érted?

Érted? Túlsúlyos vagy? Le akarod adni a súlytöbbletet? Csúnyát kérdezek: nem akarsz idő előtt meghalni? Addig változtass, amíg megteheted! Amíg nem késő!

Húha! Már-már kiáltványt írtam, pedig nem akartam túl patetikus lenni. Csak azt akartam mondani, hogy “EMBEREK! Figyeljetek! Vegyétek komolyan az egészséges étkezés szükségességét!”

Az érzésem az, hogy mondanivalóm több hölgy füléhez fog eljutni, mint férfiéhez. Ezt arra alapozom, hogy azért a férfiak nem veszik annyira a szívükre ezt az ügyet, mint a nők. A kissé korosabb fiúknál egy kis sörhas, vagy apapocak nem számít. Majd, hogy nem sikkes. Pedig a cuki sörpociból lesz a hordóhas.

(Azt csak így zárójelben említem meg, némelyik anyukának címezve, hogy nagyon gyakran a kövér kisgyerekekből lesznek az elhízott felnőttek!)

Ha sok a súlyod, ne koplalással kezdd a változtatást!  

Lehet, hogy most csodálkozni fogsz, de nem az fő célom, hogy bármiféle fogyókúra folytatására ösztönözzelek. Ha a normálisnak gondoltnál jóval több a súlyod, és a többlet leadásán gondolkodsz, kezd azzal, hogy étkezz egészségesebben, mint eddig.

A legrosszabb fogyókúra a koplalás! A túlsúly leadásához a leghatékonyabb módszer az egészséges fizikai aktivitás és a táplálkozás közötti összhang megtalálása. NE KOPLALJ!

A súlytöbblet megelőzése, vagy ha már sajnos rendelkezel vele, annak kezelése, tartós megszüntetése egy egész életre szóló program. Ez ott kezdődik, hogy elkezdesz egészségesen táplálkozni, hajlandó vagy több figyelmet fordítani szervezeted és tested jeleire. Maradj velem és ne feledd:

“Vigyázz a testedre. Ez az egyetlen hely, ahol élhetsz.” (Jim Rohn – 1930-2009)

Meghívlak a regenorspecialista “Élj könnyebben
Reg-Enorral!” nevű Facebook csoportjába. Még nem vagyunk sokan és nem
alakult ki még komoly eszmecsere. Lehet, hogy eddig éppen te hiányoztál?!

KATTINTS ide a belépéshez: KLIKK

Posted in Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading...
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com